Tesla Model Y:n päivitettyä versiota, niin sanottua ”faceliftia” on odotettu pitkään. Toimitukset ovat juuri alkamassa, elleivät ole jo käynnissä. Saimme viime vuoden loppupuolella mahdollisuuden koeajaa Tesla Model Y:n edellistä sukupolvea, ja tänä keväänä lehdistölle on tarjottu lyhyt tutustumisajo uuteen malliin. Vertailemme tässä jutussa osa-alueittain parannuksia ja kannattaako vaihtaa vanhasta Y:stä uuteen.
Ulkonäkö



Suurimpiin päivityksiin uudessa vuosimallissa kuuluvat ulkoiset muutokset, esimerkiksi ajovaloihin, keulaan sekä muodollisia päivityksiä takana. Samaan lokeroon kuuluvat myös aerodynamiikan parantaminen, millä on saatu Model Y:n kulutusta matalammaksi.
Ajovalot ovat saaneet Model Y:lle erottuvan ja tunnistettavan ilmeen, niin edessä kuin takana. DRL-valona toimii koko keulaa kattava LED-valo, joka on hyvin samanlainen Cybercab-konseptin kanssa. Futuristinen ja hieno ilme ei tarkoita huonompia ajovaloja. Hella-valoista on siirrytty Teslan suunnittelemiin Matrix-valoihin, jotka ovat visuaalisesti yhtä hyvät ja kirkkaat samoissa keleissä. Vanhat, yli 5 vuotta sitten esitellyt takavalot ovat kaivanneet päivitystä. Perinteisten kahden umpion tilalle on tuotu siisti ratkaisu. Upotettu LED-valo, joka heijastaa perässään häipyvää valoa. Ripaus futuristista suunnittelua!
Muita muutoksia ulkoa löytyy uusi aerodynaaminen vannetyyli. Versioiden saatavuus rajoittuu toistaiseksi RWD sekä AWD/Long Range -versioon päivitetyssä Model Y:ssa. Tavaratilan luukku on hieman muuttanut muotoa suoremmaksi ja spoilerin kokoa on suurennettu. Sivupeilin muotoa on myös hierottu aerodynaamisemmaksi sekä kaikkiin ikkunoihin on asennettu akustiset lasit. Akustinen lasi erottuu perinteisistä lasi-ikkunoista kaksikerroksisuudellaan. Kaksi erillistä lasia on valmistettu yhteen, jonka välissä on eristettä. Tämä auttaa vähentämään ulkopuolista melua.
Ulkonäön päivityksen laajuus on verrattavissa Model 3:n päivitykseen. Muodoltaan auto on samanlainen, mutta ilme edestä sekä takana on saanut pirteän päivityksen. Blendaus Cybertruckin ja Cybercabin valojen kanssa erottaa sen liikenteessä hyvin poikkeuksellisena autona. Takavalot ovat täysin uutta Teslalta, Model Y on ensimmäinen Teslan auto, joka valaisee takavalon heijastamalla valon upotuksesta ulos. Tuore tyyli tekee autosta taas ajankohtaisemman kilpailijoihin nähden.
Sisätilat




Yksi kolmesta suuresta päivityskokonaisuudesta on tietysti uudet sisätilat. Model Y ja 3 ovat olleet sukua keskenään jo kauan, ja päivityksetkin ovat kulkeneet käsi kädessä. LED-tunnelmavalaistus on näkyvin muutos pimeässä. Kuten uudessa 3:ssa. Säilytystilat ovat pysyneet pitkälti samana, erittäin tilavina. Tilan puute on viimeisimmistä asioista mikä mietityttäisi Model Y:sta.
Keskinäyttö, teslatermeissä MCU, on saanut kosmeettisia päivityksiä. Näytön pinta-alaa on hieman kasvatettu ja reunukset ohennettu. Enää näyttöpaneeli ei näytä vuodelta 2016 :). Keskikonsoliin on tullut tyylimuutoksia ja keskikonsolin säilytystilasta on tehty siistimmän näköisen. Kuppitelineet sekä säilytystilat ovat kannen alla piilossa. Avainkortin käyttäjille lukijan uusi sijainti on merkittävä mukavuuden muutos. Se löytyy uudesta mallista vasemmasta langattomasta puhelinlaturista.
Ydin konsepti sisätiloissa on pysynyt samana. Laadullisia päivityksiä sekä uuden tyylin päivittäminen myös Model Y:hun. Aikaisemmin Tesla on kertonut 3:n sekä Y:n välillä olevan noin 76% yhteisiä osia. Uuden päivityksen myötä huomaa samankaltaisuudet ja yhteiset osat, mutta ulkomuoto ja ilme on saanut oman twistin.
Toisen rivin matkustajille on lisätty oma näyttö Model Y:hyn. Huolellisesta viimeistelystä kertoo seuraavat toiminnot liittyen takanäyttöön. Kaksi erillistä Bluetooth-kuuloketta voidaan liittää takanäyttöön ja takarivin matkustajat voivat erikseen muista kuunnella musiikkia, pelata tai katsoa videoita häiritsemättä muita. Näyttö on aina plussaa, mutta sen käytettävyys olisi ollut huonompi ilman erillistä äänentoistoa kuulokkeilla. Aikuiset voivat kuunnella podcastia edessä, lapset voivat katsoa videoita takana.
Eniten mietityttänyt aihe netissä on ollut ratista ja viiksistä. Ratti on saanut muista Tesloista tutun, päivitetyn tyylin. Hieman kutistunut ratti tuntuu kädessä hieman halvemmalta kuin vanhassa vuosimallissa, mutta sen pienempi koko on tehnyt ohjauksesta helpomman. Käsiä ei tarvitse pyöritellä yhtä paljon pienemmällä ratin koolla. Model 3:sta ratti erottuu vilkuilla, niitä ei löydy ratin painikkeista vaan ainoasta viiksestä. Yksinkertainen ja edullisesti tuotettu vilkkuviiksi hoitaa vain ja ainoastaan yhden tehtävän, ohjaa vilkkuja. Toiminnon ja materiaalivalinnasta huomaa, ettei Teslalla panostettu täydellä sielulla sen suunnitteluun. Välimuotoa vilkulla ei ole, se on päällä tai poissa. ellästi painamalla vilkku ei anna kolmea lyhyttä välähdystä.
Tekniikka ja akku
Uutta akkupakettia tai suuria teknisiä eroja ei ole tullut uuteen malliin. Aerodynaamisuuden lisäksi on voinut parantua pieniä yksityiskohtia sekä komponentteja. Tesloihin ei päde perinteiset vuosimallipäivitykset vaan pienet päivitykset tulevat heti kun ne ovat valmiina. Kuten aika on näyttänyt, ne tulevat suoraan tuotantolinjaan, välillä myös hiljattain.
Suurimmista muutoksista auton tekniikkaan on uusi jarrujärjestelmä, joka on muuttunut sähköiseen. ”Brake-by-wire”, eli jarruttaminen sähköisen signaalin kautta tarkoittaa, ettei jarrupolkimella ole hydraulista yhteyttä normaalissa käytössä. Kun painaa jarrupoljinta, signaali siirtyy sähköisesti tietokoneeseen, joka taas ohjaa auton jarruja. Varajärjestelmä käyttäen hydraulista linjaa säilyy yhä polkimessa, jos ilmenee sähkövikaa. ”Brake-by-wire” päivityksestä saa muutamat edut irti.
Autopilotin/FSD:n suora yhteys jarruihin ilman fyysisen polkimen käyttöä. Aikaisemmin kuuli ja katsomalla näki kovimmissa jarrutuksissa polkimen siirtyvän adaptiivisen vakionopeudensäätimen käytön aikana, nyt se tulee tapahtumaan hiljaisesti ja huomaamatta. Toinen etu fyysisesti polkimen käytössä on parempi blendaus sähkön regeneroinnin ja jarrupalojen käytön välillä. Jarrupalat tulevat käyttöön vasta kun regeneroinnilla ei saada autoa pysähtymään. Kolmas etu on sulavuus jarrutuksessa. Pitämällä poljinta painettuna samalla paineella auto pysähtyy sulavasti ja mukavasti, ns. limusiinipysähdys toteutuu automaattisesti.
Lataus
Akkupaketit ovat samat niin edellisessä kuin uudessa Model Y:ssa. Tarkastelemme vanhasta versiosta otetut tiedot. Tiedot koskevat siis molempia, eroja ei pitäisi olla. Pääsemme varmasti testaamaan tätä pidemmällä koeajolla, toivottavasti keväällä.
Latauskäyrät ja piikkitehot ovat hyvät ja poikkeavat positiivisesti keskiarvosta, muistuttavat hieman Model 3 Performancen käyrää. Voit katsoa Model 3:n ja Model Y:n vertailun tästä linkistä.
Kuten näemme, tehot ovat alkupäästä korkealla ja laskevat miltei lineaarisesti alas. Tämä on ollut tyypillistä Teslan autoissa, niin vanhemmissa kuin uusissakin. Eurooppaan LR-malleihin tulevat LG:n valmistamat akkukennot. Yhdysvalloissa valmistetut taas käyttävät Panasonicin kennoja. Panasonicin kennot ylläpitävät 200 kW:n tehoa pidempään kuin meillä Euroopassa saatava LG:n kennot. Model 3:n ensimmäiset sukupolvet, jotka valmistettiin yhdysvalloissa myös Euroopan markkinoita varten, saivat paremmat akut ja latauskäyrä oli parempi. Latausnopeuden suhteen Tesla on pikkuhiljaa jäämässä jälkeen, erityisesti verrattuna 800V:n autojen kanssa. Tilanne on tasapeli tällä hetkellä, mutta tulevaisuus varmasti tuo parempaa tekniikkaa. Cybertruck puolestaan perustuu 800V:n tekniikkaan, muttei ole saatavilla Euroopan markkinoilla.
Teslan kennoista puheenollen, lyhyemmän toimintamatkan varustelutasoissa tulee LFP-akkukemiaan perustuva akkupaketti. Tämän suorituskyky eroaa Long Rangen NCM-kemiasta. Olisi mielenkiintoista testata myös tätä, ikävä kyllä emme ole löytäneet koeajoautoa sellaisella varustelutasolla. Henkilökohtaisessa käytössä ollut Panasonic-kennolla varustetun akkupaketin käyttäjänä on myönnettävä, että LG:n kennot kestävät kylmiä olosuhteita paremmin. Esimerkiksi regeneraatiorajoituksia ei tule yhtä herkästi. Latausajat pysyvät yhä kohtuullisina, ja täytyy ottaa huomioon Model Y:n energiatehokkuus. Samalla akkukapasiteetilla pääsee pidemmälle kuin muilla malleilla. Mutta tämä lataussuoritus on uhan alla jäädä vanhaksi, se on vain ajan kysymys. Xpeng lupaa yli 200 kW:n tehoja hyvin tasaisella käyrällä, ehkä se onkin lähempänä kuin ajattelemme.
Energiatehokkuus uudessa ja vanhassa
Toimintamatkaan on päivitetyssä Model Y:ssa WLTP-testisyklin mukaan tullut pieni parannus. Mitä todennäköisemmin liukkaamman muodon ja pienemmän ilmanvastuskertoimen voimin. Sähkömoottorit ovat pysyneet miltei samana.
Vanha Model Y sai Nelostie-testissä upeat 408 km täydellä latauksella. Energiatehokkuudessa ja kantamassa on yksi parhaimmista luokassaan. Skoda Enyaq RS käy kulutuksen osalta lähellä, mutta kesäolosuhteissa sekä ilman ilmastointia tai lämmitystä. Model Y teki saman suorituksen kuin Enyaq, mutta kylmemmässä sadesäässä. Klikkaa tästä nähdäksesi vertailun.
Päivitetyn Model Y:n kanssa emme lyhyen koeajon takia päässeet samanlaista testiä suorittamaan, mutta lyhyemmän testin perusteella voimme arvioida sen suoritusta tietojen perusteella. TTiepinta oli 90-prosenttisesti kuivaa, paikoittain märkää. Lämpötila 2 astetta celsiusta.
Nopeus (km/h) | Kulutus (Wh/km) |
85 | 147 |
90-95 | 185 |
100 | 183 |
Viimeinen testi on tehty eri tiellä, mm. parempi tiepinta tai tuulen suunta voivat selittää matalamman nopeuden. Jos otamme 90 sekä 100 km/h testipätkien keskiarvon (182 Wh/km) ja käytämme Nelostie-testin arviointiin, tulokset ovat lähellä vanhan Model Y:n kanssa. Tämänkaltaisen, lyhyen testin perusteella voidaan arvioida eron olevan 5-8%. Varmat tiedot saadaan, kun uusi Model Y on saatavilla pidemmälle koeajolle. Yksi asia on varmaa, kulutus ei saanut mullistavaa parannusta, mutta pieniä parannuksia. Tätä paremmaksi on vaikea kuvitella kulutusta, kun puhumme crossover/katumaasturista. Vanha ja uusi Model Y, ovat molemmat luokassaan parhaimipia ellei parhaita.
Edelleen käyttökokemuksen ykkönen






Kehuimme Model 3:n artikkelissa käyttökokemusta, ja teemme samoin Model Y:n kohdalla. Teslalla osataan tehdä perusasioista vaivattomia ja helppoja. Teslalle tyypillisiin toimintoihin tottumisen jälkeen jää ikävöimään toimintoja, kun hyppää toisen merkin auton rattiin. Ekosysteemi, jonka Tesla on rakentanut mm. digitaalisten palvelujen, oman Supercharger-verkoston sekä etäohjauksessa on Suomen markkinoilla parasta mitä rahalla saa.
Olemme Testausautolla käyttäneet lukuisia infotainment-järjestelmiä ja tähän mennessä kaksi valmistajaa ovat kuohuneet pinnalle ohjelmiston taiturina: NIO ja Tesla. Molemmilla on erittäin hyvä vertikaalinen integraatio sekä suuri panos käyttäkokemuksessa. Tähän kokonaisuuteen lasketaan käyttöliittymän suunnittelu sekä toimintojen käytettävyys.
Eurooppalaisille valmistajille vielä hankalaksi jäänyt etäohjaus mobiilisovelluksen kautta on ollut timanttia Teslalla jo vuosia. Siinä, missä esimerkiksi Peugeotilla perustoiminnot kuten sisätilojen esilämmitys ei toimi kunnolla, Teslalla taas näkee reaaliajassa, 3D-mallilla hahmotellun tilannekatsauksen autossa. Tesla pelaa ikään kuin eri peliä, muut saavat kasaan juuri ja juuri toimivan version etäohjauksesta, samaan aikaan Model Y:n pystyy Actually Smart Summonilla kutsumaan luokseen. Summon EU:n markkinoilla on kovasti rajoitettu lainsäädännön takia, ja emme Suomessa pääse kokemaan Yhdysvalloissa kuvattujen videoiden tavalla auton autonomista ajamista esimerkiksi kaupan parkkihallissa.
Teknologia selvästi kehittyy eri tahtiin kuin EU:n lainsäädännöt. Puhumattakaan itsestään ajavasta toiminnosta, FSD:sta, jolle ei ole mitään kilpailua melkein keneltäkään. Kiinalaiset valmistajat, mm. Xpeng kehittävät samanlaista järjestelmää. Euroopasta ei ole nähty ainuttakaan järjestelmää, joka osaisi autonomista ajamista samalla tasolla. Mercedes-Benz teki pienen shown sen 40 km/h rajoitettuun, paikoittaiseen autonomiseen ajoon, joka näin jälkikteen tuntuu olevan täysi floppi ja vitsi.
Voimme jatkaa kaiken pienen kätevän ominaisuuden purkamisen tässä artikkelissa, mutta olemme syvällisesti käsitelleet Model 3:n koeajoartikkelissa nämä toiminnot. Jos olet kiinnostunut, voit lukea oheisesta linkistä koeajoartikkelin.
Yhteenveto: Onko vörtti maksaa uudesta?
Perinteisesti Teslasta on ollut maine, hyvää tekniikkaa mutta ei ihan saksalaista premiumia. Sähköautona Tesla on ollut erittäin hyvä ja koettu vaihtoehto, mutta melutasot ja mukavuus eivät olleet parhaimmasta päästä. Uusi Model Y on tältä osalta kuin eri auto. Suurin ero uuden ja vanhan välillä on tässä kategoriassa, NVH (Noise-Vibration-Harshness).
Edellisen sukupolven Model Y:n omistajana vaihto voisi olla järkevää, jos se tekee itselleen taloudellista järkeä. Leasing-vaihtoehdolla on mahdollista joustaa paremmin kuin rahoituksen tai omistuksen kautta. Vaihdon kanssa ei tarvitse suuresti kiirehtiä, etenkin jos on juuri ostanut edellisen sukupolven Model Y:n. Jos auton vaihto alkaa olemaan ajankohtainen puheenaihe, uusi Model Y on oiva valinta. Tekniikan osalta muutokset eivät ole niin suuria, mutta mukavuuden puolella ovat suuret.
Potentiaaliselle Model Y-omistajalle vinkkinä on ostohinta. Jos suunnitelmissa on ostaa samassa hintaluokassa olevan Model Y:n, käytettynä tai uutena, uudesta versiosta todellakin kannattaa maksaa. Jos lisäkustannukset kasvavat esimerkiksi 20 000 euroon saakka, olisin itse varovaisempi. Käytetyillä markkinoilla saa vanhemman Model Y:n alkaen 28 000 euroa, päivitetyn version hinta alkaa noin 47 000 eurosta.
Uutena autona tarkastellessa on myönnettävä, että Model Y on maailmanlaajuisesti ollut myydyin auto syystä. Kohtuullinen hinta, tekniikka sekä käyttökokemus muodostavat täydellisen paketin, josta on objektiivisesti vaikeaa kieltäytyä. Makuasia erikseen, tykkääkö suunnittelusta, väristä, jne. Järjellä kun haluaa tämän kokoluokan autoa valita, se on Tesla Model Y. Muita, samantasoisia kilpailijoita ei vielä näy.