Skip to content
Testausauto

Testausauto

Uuden sukupolven rehellistä ja riippumatonta autojournalismia

Menu
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Testiajot
  • Testitiedot
Menu

Paras BYD suomessa, Sealion 07

Ruben, Julkaistu 30.6.20255.7.2025

Viimeisimmät BYD-mallit ovat olleet kokonaisuudeltaan vaihtelevia. Viime kesänä testasimme BYD Sealin, joka kaipasi vain hieman tekniikassa ponnistusta erittäin hyvään autoon. Viimeksi testattu BYD Tang taas aiheutti suuren pettymyksen. BYD Sealion 07 yllätti tällä kertaa positiivisesti. Uusinta ja parasta, mitä BYD myy Euroopassa.

Kolmen yhdistelmän täydellinen harmonia: sporttisuus, tilavuus ja mukavuus

Tyypillisesti kiinalaiset autot kallistuvat enemmän mukavuuden puolelle, jopa malleissa, jotka on nimetty erikseen erottuvan sporttisuudellaan. Kun vertailukohteena on Tesla Model 3 Performance ja BYD Seal AWD, Model 3 on käytännössä täydellinen ja uhkaa viedä jopa BMW:n polttomootorimalleilta kruunun. BYD Seal taas on hyvin lähellä mutta siitä puuttuu viimeinen ponnistus, se 20% joka on säädelty mukavuuden puolelle.

Sealion 07 vakuutti siitä, että BYD on vihdoin löytänyt täydellisen pisteen, pehmeä mutta jämäkkä oikeissa paikoissa sekä oikeaan aikaan. Kun sielu tahtoo (Porschelta lainaten) ”päästää villit tunteesi vapaaksi”, tämä vekotin pysyy hyvin jämäkkänä ja vakuuttaa omistajansa kokeilemaan rajoja. Auton vakaus kokonaisuudessaan on jopa parempi kuin BYD Sealissa, joka kuulostaa erittäin epäilyttävältä mutta näin se on. Katumaasturilla on kivempaa vetää mutkia suoraksi kuin liukkaalla sedanilla.

Tavaratilaa takana on runsaat 520 L, tämän lisäksi vielä kannen alta saa pientä tavaratilaa latauskaapeleille tai virranulosottoadapterille. Mikä hieman poikkeuksellista, ettei tavaratila ole yhtä syvä kuin kilpailijansa. Tämä lähinnä voi tulla ongelmalliseksi korkeammille tavaroille. Onneksi kannen saa otettua pois ja alempaa syvennystä on mahdollista käyttää korkeille tavaroille. Takaistuimet taitettuna Sealion 07 mahduttaa itseensä 1700+ L tavaraa. Poikkeuksellisesti monesta muusta kiinalaisesta automallista, tästä löytyy asiallisen kokoinen etutavaratila eli frunkki.

Sisätilat ovat tähän hintaluokassaan ovat erittäin hyvät. Hyvin verhoillut sisätilat ja materiaalit todella ylittävät odotukset, tätä kalliimmassakin autossa olemme nähneet huonompaa, mm. BYD Tang. Tätä mallia voi ylpeästi kutsua premium-luokan autoksi. Jopa airbag-tyyny ratissa, joka on tyypillisesti ollut muovia, on nyt verhoiltu nahalla. Lähin kiinalainen kilpailija, Xpeng G6, jää toiselle sijalle sisätilojen premium-tunnelmassa, Sealion 07 todella toimittaa vastinetta rahalle tällä osa-alueella.

Myös äänieristys on poikkeuksellisen hyvä, huomattavasti parempi kuin lippulaivamallissa BYD Tang, joka ei todella käy järkeen. Maksamalla vähemmän todella saa enemmän. Suomen tiepinta on tunnetusti karsea ja aiheuttaa paljon rengasmelua. Sealion ottaa sen hyvin ja eristää upeasti melut pois jopa korkeimmilla nopeuksilla. On myös arvostettavaa, että äänieristys toimii tasaisesti eri äänitaajuuksilla. Joissain malleissa rengasmelut ei ole kovin hyvin vaimennettu mutta sateisena päivänä kuulee hyvin vähän roiskuvaa vettä ja toisinpäin.

BYD-sovellus ensimmäistä kertaa käytössä

Vihdoin on tullut mahdolliseksi saada pääsy auton etäohjauspalveluun sovelluksen kautta, aikaisemmilla koeajoilla oli haasteita maahantuojan puolelta saada pääsyoikeudet sovellukseen, nyt kaikki kuitenkin toimii.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy nopeuteen, salamannopea yhteys! Auton lukitus aukeaa käytännössä heti painalluksen jälkeen, kuten Teslalla. Suora yhteys autoon pelittää erinomaisen hyvin. Teimme vertailun vastakkain Model 3:n etäohjauksen kanssa ja on käytännössä mahdotonta huomata eroa komentojen nopeudessa. Stellantis-autojen omistajat voivat vain unelmoida tämän tasoisesta yhteydestä.

Etätoimintoja sovelluksessa on kattavasti saatavilla. Akun esilämmitys kylmälle kelille, ilmastointi, renkaanpaineet, lukot sekä ikkunat ja muuta. Asettelusta saa olla sen verran kiitollinen, ettei se ole täysi sekasotku. Etusivu alkaa pikakomennoilla ja loput toiminnot jakautuvat omiin sivuihinsa. Käyttöliittymä ja ulkoasu ei ole varsinainen design-ihme, mutta on hyväksyttävä ja käyttökelpoinen.

Ainoa havaittu ongelma, joka ilmeisesti koskee vain Sealion 07:ää, liittyy sisätilojen esilämmitykseen. Kun se kytketään ilmastointiasetuksista päälle, se epäonnistuu eikä lähde päälle. Mutta ilmastoinnin saa päälle menemällä istuinasetuksiin ja kytkemällä esim. istuinten- tai ratin lämmitys päälle joka kytkee myös ilmastoinnin samalla. Näiden toimintojen osalta auto käyttäytyy samalla tavalla kuin tekisi etäkäynnistyksen auton fyysisellä avaimella eli se kytkee koko auton päälle, mukaan lukien näytöt sekä ilmastoinnin. Olisi tietenkin toivonut, että nämä toiminnot olisivat erillään ja pystyisi halutessaan säästää ilmastoinnin käyttämää energiaa ja käyttää pelkästään ratin ja istuimen lämmitystä.

Digitaalinen NFC avain

Tätä toimintoa päästiin hiplailemaan muiden mallien asetuksista, mutta sen käyttöönotto vaatii pääsyn sovellukseen. Tällä kertaa sovellukseen on pääsy ja saimme digitaalisen NFC-avaimen asennettua puhelimeen. Tämä digitaalinen avain on myös mahdollista lainata eli lähettää kaverille väliaikaisesti, jos tarvitsee siirtää autoa kun on itse esim. ulkomailla.

Iso innovaatio tämä ei loppujen lopuksi ole mutta kätevä toiminto se silti on, erityisesti hyvin integroituneena puhelimeen. iPhone-laitteilla tämä avain on käytössä myös silloin, kun puhelimen akku on loppunut. Koska avain toimii puhelimen oman järjestelmän kautta, riittää vain tuoda puhelin lukijaan ja ovet avautuvat. Kännykästä ei tarvitse availla äppejä tai muuta säätöä.

Nykyään yhä useammin autoihin asennetaan UWB-teknologian tuki. UWB mahdollistaa saumattoman kokemuksen digitaalisena avaimena, puhelin ja auto toimivat yhdessä ja käyttökokemus on käytännössä sama kuin olisi fyysinen langaton avain taskussa. Lähestyessä autoa ovet avautuvat ja käynnistyy kun puhelin on auton sisällä. On myös Bluetoothilla toimivat avaimet, mutta UWB toimii luotettavammin. Ikävä kyllä Sealion 07:ssa ei tätä toimintoa löydy. Se on nykyään saatavilla BMW:n, KIA:n ja monen muun valmistajan malleissa.

Kehitys jatkuu myös ohjelmiston puolella

BYD ei pyörittele peukaloitaan, vaan kehitys jatkuu. Uuden BYD Tangin tapaan myös Sealioniin asennettu uudempi käyttöjärjestelmä, jota kutsutaan BYD:n maailmassa nimellä DiLink. Uusi järjestelmä on huomattavasti parempi toiminnoltaan, selkeydeltään, sekä ulkoasultaan.

Tuorein leivos tässä päivityksessä on koko käyttökokemuksen konseptin muutos. Aikaisemmin etusivu oli vain sovelluskuvakkeita ja pikavalikkoja sovelluksiin. Päivitys mullistaa DiLink-maailmassa tutun tyypillisen asetelman pohjaantumaan navigointiin, eli etusivu on aina navigointi ja kaikki muu on toissijaisella valikolla. Kaikki olennainen on selkeästi esillä ja saavutettavissa ilman valikkoihin sukeltamista. Navigointi, musiikki ja auton sekä ilmastoinnin ohjaus.

BYD on lisännyt autoon 3D-mallin, joka kuvastaa auton tilaa lähes reaaliajassa. Täytyy nostaa hattua tälle saavutukselle, sillä kaikki autovalmistajat eivät tähän ole vielä päässeet. Kukaan ei olisi väärässä, jos sanoisi tämän olevan vain lelu ja toiminto jota tulee käyttämään hyvin vähän. Miksen vain menisi valikosta ja hoitaisi tarpeitani sieltä? Tämänkaltainen auton reaalimaailman heijastus 3D-mallina toimii parhaiten silloin, kun se on osa käyttöjärjestelmää. BYD:n heijastus täytyy avata erikseen valikosta, joka on yksi turha välivaihe. Ideaali toteutus olisi ollut mallin näkyminen tarpeen mukaan, esimerkiksi pysäköitynä tai latauksen aikana. Suuremmalla todennäköisyydellä käyttäjällä on tarve avata tavaratilaa auton ollessa pysäköitynä.

Ulkoasu on myös saanut pieniä, huomaamattomia viimeistelyjä joita ei kaikki välttämättä huomaa, mutta tarkkasilmäisten mieltä tämä nostaa. Käyttöliittymän elementtejä kuten painikkeet ja valikot ovat saaneet pirteämmän muodon, hieman pyöristystä sekä uudenlainen tyyli todella tuovat koko käyttöliittymäkokemuksen uudelle tasolle.

Ehkä kaikista positiivisin päivitys on mittariston uusi ulkoasu. Selkeä, pirteä, hieno sekä ajatuksella suunniteltu. Omituiset tyylit ja asettelut ovat poissa, tilalla uusi fontti, widgetit sekä navigoinnin heijastus! Tätä on kaivattu BYD:n autoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että mittariston saa kokonaan tai osittain korvattua karttanäkymällä, myös CarPlaysta.

Kameraan on myös tullut upouusi toiminto, joka heijastaa pikkukuvana auton 360-asteen kameraa automaattisesti tilanteesta riippuen. Hieman myöhässä kiinalaisia kilpailijoitaan kuten Nio, mutta parempi myöhässä kuin ei koskaan.

Näistä erittäin tervetulleista päivityksistä huolimatta monia olennaisia toimintoja vielä puuttuu. Toiminnot kuten monen kuljettajan profiilit omilla istuin-, peili-, sekä laitepariasetuksilla. Tämän toiminnon puute voi koitua hyvin tarpeelliseksi keskisuuressa perheessä. Toiminnot kuten Dog Mode sekä ilmastoinnin päällä pitäminen puuttuvat BYD:n malleista. BYD on ylpeä vertikaalisesta integraatiostaan ja hallitsemalla suurimman osan komponenttien suunnittelusta ja valmistuksesta odottaisi näiden toimintojen olevan mahdollista toteuttaa.

e-platform 3.0 Evo on tärkein teknologinen päivitys

Testausauton tärkein testi on sähköautoihin kohdistuva stressitesti, joka hyvin nopeasti paljastaa heikkoudet sähköautojen arkkitehtuurissa. BYD:n viimeisimmät tulokkaat ovat näyttäytyneet heikosti, joka on myös meille yllätys.

Uusi Evo-niminen päivitys jo ennalta tuttuun e-platform 3.0 alustaan on hyvin lupaava. Yksi päivitys kiinnitti huomiomme enemmän kuin muut, uusi voimalinjajärjestelmä joka kokoaa yhteen pakettiin 12 eri komponenttia. Aiemmat mallit pitivät vain 8 komponenttia. Tämä päivitys parantaa huomattavasti jäähdytysjärjestelmän kapasiteettia ja toimintaa.

Hieman ikävä yksityiskohta, mikä esiintyy myös useammassa muussa kiinalaisessa automerkissä on akun käyttäminen sisätilojen tai akun lämmitykseen myös auton ollessa kiinni kotilaturissa. Hellepäivinä tai paukkupakkasissa lämmitykseen voi kulua hyvin monta prosenttia akun varauksesta, ja ideaali olisi käyttää laturilta saatavilla oleva sähkö tähän tarkoitukseen. Näin akkua ei kulu eikä tarvitse ladata turhan kerran täyteen vaan se on täynnä ja valmiina lähtöön.

Myös vakkarin reagointi vaihtelevaan maastoon, ylämäessä tai alamäessä on huomattavasti nopeampi muttei täydellinen. Aikaisemmasta 2-3 sekuntia kestävä viive on laskenut yhteen sekuntiin tai alle. Automaattiohjaus toimii hyvin samankaltaisesti kuin muissa malleissa, mutta 120 km/h nopeusrajoitusta ei ole vieläkään poistettu. Eli asettamalla 125 km/h nopeuden vakkariin estää automaattiohjauksen toimintaa.

Pikalataus toimii

Toisin kuin Tangissa, Sealion 07 ei tee samoja virheitä akun lämpötilahallinnan kanssa. BYD lupaa jopa 230 kW:n lataustehoa pikalaturilla, joka on korkein latausteho mitä BYD on autoissaan myynyt EU:n markkinoilla.

Suurella teholla olisi odottanut löytyvän viileämmälle kelille esilämmitystä, mutta sitä ei löytynyt mistään valikosta eikä navigoimalla pikalatausasemalle. Sovelluksesta saatava akun esilämmitys lämmittää akun vain 4 asteeseen asti, joka on hyvin matala saamaan mitään yli 100-120 kW.

Ensimmäinen lataus on tehty noin 30-40 km ajon jälkeen. Akun lämpötila vastasi suunnilleen ulkolämpötilaa, eli se ei ehtinyt lämmetä ajossa kovin paljon. Tehon ja akun lämpötilan kulku käsi kädessä selkeästi viittaa siihen, ettei akku ole tarpeeksi lämmin.

Toisesta latauksesta eteenpäin tehdyt lataukset on suoritettu kulutustestin yhteydessä ja juuri tämä lataus suoritettiin n. 300 km ajon jälkeen. Voimme veikata, että hukkalämpö erilaisista komponenteista on ohjattu sisätilojen lämmitykseen ja täten akku on jäänyt optimaaliseen lämpötilaan ajoa varten muttei huipputehojen saavuttamiseen pikalaturilla.

Kolmas pikalataus olisi teoriassa onnistunut erittäin hyvin, mutta ilmoitetut 250 kW ei ollut mahdollista käyttää latausaseman pienestä kokonaistehosta. Asemalla latasi kanssamme toinen auto, jonka takia aseman tehot olivat rajoitettuna.

Viimeinen ja paras lataus antoi lupaavaa tietoa, kun näimme tehojen saavuttavan valmistajan ilmoittamia maksimitehoja. Toki tässäkin tapauksessa akku oli alussa niin kylmä, että sen saavuttamisessa kesti hetki ja tehot myös pysyivät hetken verran.

Se, mikä täytyy korostaa viimeisissä latauksissa on johdonmukainen akun lämpötila laturille saapuessa. Se ei noussut reissun aikana kuten BYD Seal tai Tang vaan pysyi noin 15-20 asteessa. Sealion 07:ssa ei ollut merkkejä heikosta jäähdytysjärjestelmässä, ja vaikka olisikin heikompi jäähdytys latauksen aikana, tilanne ei pahenisi kilometrejä myötä vaan se olisi helposti ennustettavissa ja ennakoitavissa. BYD on tehnyt todella hyvää parannustyötä suuremman heikkoutensa korjaamiseen, enää vain kaipaisi oikeasti hyvän akun esilämmityksen hyvän latauskäyrän saavuttamiseksi.

Yllättävän janoinen sähköauto

Suuret odotukset olivat Sealion 07:n kohtaan. Aerodynaaminen ja liukas suunnittelu, uusi sähköautoarkkitehtuuri ei anna huonoja merkkejä.

Todellisuudessa auton kulutus nelostie-testissä yllätti. Sää oli aurinkoinen, noin 10 astetta. Näistä seikoista huolimatta yhdellä täydellä latauksella pääsee kaikesta huolimatta noin 350 km, keskikulutuksella 25,1 kWh/100km.

Vertauskohteena Model Y, joka on Sealion 07:n suurin kilpailija, kuluttaa sateisena päivänä kahden asteen ulkolämpötilassa vain 182 Wh/km, joka on noin 400 km kantamaa. Aikaisemmista BYD:n malleista, erityisesti Seal AWD paljasti suuremman kulutuksen johtuvan pysyvästä nelivedosta. Kytkemällä etuakselin moottorin pois pelistä normaalissa ajotilanteessa säästää energiaa ja tekee autosta lähemmäs takavetoista mallia kulutuksen osalta. On syytä epäillä Sealion 07:n toistavan saman piirteen uudessakin e-platform 3.0 Evossa.

Monet tekniset tiedot Sealion 07:sta viittaa etuakselin sähkömoottorin olevan teknisesti mahdollista kytkeä pois. Saimme asiasta varmistuksen myös maahantuojalta, mutta toimintoa ei kuitenkaan käytetä autossa. On vain rukoiltava, että toiminto tulisi jossain vaiheessa ohjelmistopäivityksenä. Se olisi ehkä tärkein päivitys, mitä Sealion 07 sekä Seal kaipaisi auton ajotekniikkaan.

Yhteenveto

BYD Sealion 07 on täydellinen esimerkki siitä, että aikaisemmista virheistä voi oppia. Reilun vuoden sisällä insinöörit ovat parantaneet huomattavasti auton viihdejärjestelmän käyttökokemusta sekä korjanneet suurimman heikkouden sähköautojärjestelmässään. Tämä todellakin on paras BYD-malli mitä olemme tähän mennessä koeajaneet.

Sealion 07 kilpailee tarkalla tähtäimellä Tesla Model Y:ta ja se on varmasti ollut yksi ruksi kriteerilistoilla. Tavaratilan sekä sisätilan osalta Sealion 07 tarjoaa kilpailevaa ellei huomattavasti parempaa ostajalle, mutta latauksen sekä ajokantaman osalta nelivetomalli ei ole myydyimmän katumaasturin kanssa rinnakkain. Myös yleisten sähköautotoimintojen osalta Sealion tarjoaa vähemmän kuin kovin kilpailijansa, mutta erottuu siitä V2L:n (virran ulosotto) kanssa.

Kiinasta saapuneet pääkilpailijat Model Y:ta vastaan ovat Xpeng G6 sekä BYD Sealion 07. Huomioiden tämänhetkiset hinnat, uusi Model Y on muutamat tuhat euroa halvempi kuin Xpeng ja BYD. Jos Model Y on vältettävä kaikin hinnoin, sormi kääntyisi enemmän Xpengin puolelle. Jos kantaman sekä heikomman latauksen kanssa pystyy sopeutumaan arkielämässä, Sealion 07 tarjoaa huomattavasti paremman mukavuuden sekä luksusvaikutelman. Kaikissa valinnoissa joutuu tekemään kompromissin, onko se hitaampi latausaika ja pienempi ajokantama vai vähemmän luksustunnelmaa?

Testiajon pisteytys

8/10
76%

Voimansiirto ja lataus
68%
Matkustamo
90%
Säilytystilat
85%
Ajomukavuus
85%
Infotainment
75%
Sporttisuus
80%

Jaa tämä:

  • Click to share on X(Avautuu uudessa ikkunassa) X
  • Jaa Facebookissa(Avautuu uudessa ikkunassa) Facebook
  • Jaa Redditissä(Avautuu uudessa ikkunassa) Reddit
  • Jaa Telegram palvelussa(Avautuu uudessa ikkunassa) Telegram
  • Jaa WhatsApp palvelussa(Avautuu uudessa ikkunassa) WhatsApp
  • Jakamistapoja
  • Tulosta(Avautuu uudessa ikkunassa) Tulosta
  • Click to email a link to a friend(Avautuu uudessa ikkunassa) Sähköpostitse
  • Jaa LinkedIn:ssä(Avautuu uudessa ikkunassa) LinkedIn
  • Jaa Tumblr palvelussa(Avautuu uudessa ikkunassa) Tumblr
  • Jaa Pinterest palvelussa(Avautuu uudessa ikkunassa) Pinterest
  • Jaa Pocket palvelussa(Avautuu uudessa ikkunassa) Pocket
  • Click to share on Nextdoor(Avautuu uudessa ikkunassa) Nextdoor

Aiheeseen liittyy

Jatka lukemista

Seuraava artikkeli:
Uusi BYD Tang | Paperilla hyvä, mutta latausongelmat ovat vakavat

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Autovalmistajat

  • Audi
  • BMW
  • BYD
  • Cupra
  • FIAT
  • Ford
  • Hongqi
  • Jaguar
  • Kia
  • Mercedes-Benz
  • MG
  • MINI
  • NIO
  • Nissan
  • Peugeot
  • Polestar
  • Renault
  • Rivian
  • Sähköautot
  • Škoda
  • Tesla
  • Testiajot
  • Uutiset
  • Volkswagen
  • Volvo
  • Voyah

ILMAINEN UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja tiedät ensimmäisenä, kun julkaisemme uutta sisältöä.

  • Instagram
  • YouTube
BYD Sähköautot Testiajot
BYD Sähköautot Testiajot

Paras BYD suomessa, Sealion 07

Ruben
30.6.2025
BYD Sähköautot Testiajot
BYD Sähköautot Testiajot

Uusi BYD Tang | Paperilla hyvä, mutta latausongelmat ovat vakavat

Ruben
17.6.2025
Uutiset
Uutiset

Suomen ensimmäinen ja kattavin testituloskanta: data.testausauto.fi

Mikael
5.6.2025
Kia Sähköautot Testiajot
Kia Sähköautot Testiajot

KIA EV3: Täydellinen balanssi

Ruben
5.6.2025
  • Sähköautot (63)
  • Testiajot (43)
  • Uutiset (21)

Tietoja meistä

Testitulokset (testitietokanta)

Yhteystiedot

Testausserveri ry (3235794-4)
info@testausauto.fi

Toimitus:

ruben@testausauto.fi
0403642686
mikael@testausauto.fi
©2022-2025 Testausauto