MG on kerta toisensa jälkeen kyennyt tuomaan automarkkinoille edullisia ja hyvin varusteltuja automalleja. MG5 on Suomen ensimmäinen edullinen farmariauto sähkönä. Näitä farkkuja näkyy jo liikenteessäkin. Miksi se houkuttelee Suomalaisia ostajia? Otetaanpa selvää.
Talvet taittuvat mukavasti

Vaikka kiinassa ei kaikkialla ole paukkupakkasia, meillä Suomessa löytyy ja siihen on hyvä varautua muutamilla pelikorteilla. Mitä esteitä ja hankaluuksia talvella voi esiintyä? Esimerkiksi parkkitutkien ja muiden antureiden jäätyminen sekä akun kylmyys. Suurin kulutuksen lähde talvisin on lämmitys, katsotaan sekin läpi.
Positiivinen yllätys meille koitui kun huomasimme adaptiivisen vakionopeudensäätimen anturin olevan lämmitetty. Erinomaista! Tämä tarkoittaa, että edellä oleva auto tunnistetaan, vaikka muodostuisi jääkerros keulan päälle lumisateesta. Parkkitutkia ei lämmitetä.
Mites akku? Pureeko pakkanen akkua kuten Leafissa? Ahaa, tässäkin on ennakoitu ja akulle saa kytkettyä lämmityksen päälle. Uuden mobiilisovelluksen myötä sen saa kytkettyä myös etäisesti netin ylitse. Reilun 5-6 kW:n tehoinen akun lämmityselementti saa 15-20 minuutissa akun lämpeämään noin 7-10 asteeseen. Huomattavasti parempi kuin ajaisi -10 pakkasessa olevan akun lataukseen.
Sisätilat pitää myös lämmittää. Koska sähkövoimalinjassa ei ole isoa polttomoottoria tuottamassa hukkalämpöä, jostakin se lämpö pitää tuottaa. MG5:ssa on resistiivinen lämmityselementti eli PTC. Ilmalämpöpumppua ei harmikseen ole lisävarusteenakaan. Plussana resistiivisessä lämmittimessä on se, että lämpöä tulee heti päälle kytkettyä. Ei tarvitse odottaa kompressorin käynnistystä tai moottorin lämpenemistä. Haittapuolena on suurempi kulutus verrattuna ilmalämpöpumppuun.
Mikä juttu kameroiden kanssa?

Jostain syystä MG käyttää autoissaan huonolaatuisia kameroita. Kameroiden laatu tässä autossa on huonompi kuin 2012 Nissan Leafissa, joka on absurdia tämän vuoden automallille. Olisi odottanut enemmän kiinalaiselta valmistajalta, kyllä siihen pystyy jos haluaa, kuten BYD on mallikkaasti todistanut. BYD:n autoissa on yksi terävimmistä kameroista mitä olemme testanneet.
Vaikka peruutuskamerasta löytyykin 360 ja 3D-toiminto, nämä kaikki ovat yhtä karsean näköisiä kuin yksittäiset kamerat. Asetelma on hyvä, mutta laatu on erittäin huonoa. Tulee vaikutus, että kamerat ovat analogisesti kiinni. Näin yleensä tehdään edullisissa DIY-setupeissa autoihin.
Toivoisi enemmän tavaratilaa

Farmarikorin ansiosta tavaratilaa on enemmän kuin olisi tämänkokoisessa sedanissa, mutta tavaratila on lyhyt. Jos verrataan passattiin, kori on samanpituinen paitsi tavaratilasta lyhyempi. Mitään vikaa pienemmässä farkussa ei ole, mutta tarjolla ei ole pidempää versiota. MG5 on enemmänkin VW Golf suosituissa farkkumalleissa.
Tavaratilan kannen alta löytyy jonkun verran lisää tilaa, juuri ja juuri mahduttaa latauskaapelit sisään. Haittapuolet fossiiliautoalustalla sähköauton rakentamisesta paistaa kirkkaasti. Puhtaasti sähköautoalustalla suunniteltu auto pystyy hyödyntämään enemmän sisätilaa matkustajien ja tavaroiden käyttöön poistamalla sähköautolle tarpeettomia osia rakenteesta.
Koko kansan auto
Autoa ympäröi henki, jotakin samanlaista Volkkarin kanssa. Joitakin asioita autosta löytyy, jotka ovat epäilyttävän volkkarimaisia. Positiivisena sivuvaikutuksena on, ettei mitään radikaalisti uutta tarvitse opetella. Esimerkiksi tuulilasipyyhkimet saa huoltotilaan, kun auton laittaa pois päältä ja vetää viiksestä. Aivan kuten volkkarituotteissa.
MG5 on rakennettu polttomoottorialustalle, ei ideaali mutta olkoot näin. Ajo on mukava, ainoa harmillinen osuus on yhden polkimen ajon puute ja etuvetoisuus. Jousitus on jämäkämpi kuin Passatissa, mutta on sporttisempi ja maavara on korkeampi. Auto on lisäksi kevyt sähköautolle, eikä se kallistele itseään nurkissa.
Vielä kehitettävä toimintoja
Tämänhetkinen ohjelmisto tarvitsisi kehitystä, sillä hyödylliset ja sähköautolle asianomaiset toiminnot puuttuvat. Esimerkiksi ajastettava esilämmitys puuttuu, joka on varsin tärkeä toiminto. Toinen toiminto on yhden polkimen ajo.
Kosketusnäyttö kärsii hieman pätkimisestä ja huonosta kosketuksen tunnistamisesta. Välillä näyttö ei ota kosketusta, välillä tulee viiveellä ja pätkii. Käyttöliittymää on hieman paranneltu viimeksi testaamamme MG4:sta, mutta asetelma on pysynyt samana.
Yksi juttu tuli heti selkeäksi pakkasaamuna. Ratin lämmitys puuttuu. Mitäs hitsiä, kun ensimmäisen sukupolven Leafistakin tämä löytyy, ja MG4:ssa. Jokainen kylmä aamu oli turhauttava, kun sormet palelivat ratissa.
Hinta
Relevantein asia tässä autossa, hinta. Hinta alkaa 29 900 eurosta, joka asettaa mallin halvimmaksi farmari-sähköautoksi mitä Suomessa saa ostettua. Korkein varustetaso maksaa vain 34 900 euroa, jossa on tarjolla isompi akku ja kantama. MG täyttää edullisten sähköautojen markkinarakoa Suomessa, jota ei aikaisemmin ole nähty muilta valmistajilta.
Lataus

Käsin kytkettävän akunlämmittimen ansiosta laturille ei tarvitse saapua ja odotella muutama ylimääräinen minuutti akun lämpenemistä. Päästään suoraan asiaan, eli lataamaan mahdollisimman huipuilla tehoilla. Maksimiteho on isoimmassa akussa 80, pienemmissä 70. Suhteessa akkukokoon latausaika on noin 35-45 min. Kovin pahasti ei mene pitkäksi, paremmin olisi voinut toivoa. Jos voisi veikata, valmistaja mahdollisesti rajaa latausta säilyttääkseen elinikää. Joudumme nostamaan hattua MG:lle akun lämmittimestä, toisin kuin edellisessä postauksessa Kia Niro EV:n kanssa, jossa saimme odotella akun lämpenemistä pitkäänkin.
Yhteenveto
Ajopaketti autossa on hyvä, korkeasta maavarasta huolimatta auto ei kallistu turhanpäiväisesti pienissä mutkissa ja ohjaus on vakaa. Täytynee muistaa auton hinta ja huomioida, että kyseessä on sähköauto. Harmillista löytyy, etuvetoinen ja polttoainemoottorialustalle rakennettu sähköauto kärsii epätäydellisestä painojakaumasta, jolloin keula tilanteesta riippuen on kevyempi kuin perä. Edessä ei ole painavampaa polttomoottoria, joten hyvät autovalmistajat, saisimmeko takavetoisia, ei etuvetoisia sähköautoja.
Täysin vaivaton käyttö ei ole ohjelmiston puolella. Välillä esiintyy pientä pätkimistä ja peruutuskameroiden laatu on melkein hyväksymätöntä vuonna 2024. Muutoin auton omasta ohjelmistosta saa pysyä melko kaukana langallisen CarPlayn ja Android Auton avulla. Infotainmentista jää säädettäväksi ilmastointi ja ajoasetukset.
Talvet pärjäilee hyvin myös tällä menopelillä. Akun lämmitys lämmittää ajoakun optimaaliseen lämpötilaan energian talteenottoa, latausta ja kantamaa varten. Monista automalleista tämä puuttuu, joka on hyvin ikävää näiden omistajille. Kyseinen toiminto kuuluisi olla jokaisessa sähköautossa, sillä se määrittelee kriittistä kantamaa. Tien päällä huomasimme vakionopeudensäätimen tutkan olevan lämmitetty, pisteet myös siitä!
Isolla palluralla merkitty kohta on kuitenkin hinta. Hintaansa nähden saa farmaria, ei pelkästään autoa. Vakiovarusteena automaattiohjaus, automaattiset pitkät valot, CarPlay Android auto, ja lista jatkuu. On täysin selkeää, miksi tätä ja MG4 -mallia näkyy enemmän liikenteessä kuin muita kiinalaisia merkkejä. Näissä on järkeä. Ymmärrämme nyt, miksi malli ja brändi houkuttelee. Auto ei ole käyttökokemukselta välttämättä yhtä viimeistelty kuin kilpailijansa, mutta on edullisempi.
Olemme myös testanneet MG4 -mallia, ja näiden kahden välillä kannattaa valita tarpeen mukaan. Tuleeko tarvitsemaan farmariautoa vai ei. Jos vastaus on ei, niin MG4 Luxury on rahalle enemmän vastinetta mm. latausnopeuksissa, kulutuksessa ja toiminnallisuudessa. Jos vastaus on kyllä, MG5 on toistaiseksi ainoa edullinen sähköfarmari myynnissä.